Inženjering zaštite obuhvata tri ključna područja: zaštitu na radu, zaštitu od požara i zaštitu životne sredine. Inženjeri zaštite na radu osiguravaju sigurnost i zdravlje radnika kroz procjenu rizika, obuku zaposlenika i implementaciju propisa. Inženjeri zaštite od požara projektuju, primjenjuju i održavaju sisteme zaštite od požara te provode edukaciju osoblja i planove evakuacije. Inženjeri zaštite životne sredine identifikuju, procjenjuju i upravljaju uticajem ljudskih aktivnosti na okolinu te provode održive prakse.

Inženjering poljoprivrede koji obuhvata poljoprivredu; ratarstvo i stočarstvo usmjerava se ka postizanju optimalne poljoprivredne proizvodnje. U ratarstvu, inženjeri se fokusiraju na uzgoj i upravljanje biljnim kulturama koristeći modernu tehnologiju i prakse radi maksimiziranja prinosa. U stočarstvu, inženjeri se brinu o uzgoju, zdravlju i dobrobiti domaćih životinja te primjenjuju strategije za poboljšanje produktivnosti i kvalitete proizvoda.

Studiranje inženjeringa prehrambene industrije pruža jedinstvenu priliku za istraživanje kompleksnih procesa proizvodnje hrane i sticanje široke palete vještina. Diplomirani inženjeri ovog smjera postaju stručnjaci u osiguravanju kvaliteta, inovacijama u recepturama, i održivom upravljanju resursima u prehrambenoj industriji. Ovaj stručnjak može raditi u različitim sektorima prehrambene industrije, uključujući proizvodne pogone, laboratorije za kontrolu kvaliteta, istraživačke institucije ili se specijalizovati u razvoju novih proizvoda. Njegova uloga doprinosi obezbeđivanju sigurne, ukusne i hranljive hrane za potrošače, uz poštovanje standarda kvaliteta i bezbjednosti.Upisivanje ovog smjera obezbeđuje neophodno znanje i vještine za uspešnu karijeru u dinamičnom sektoru hrane i pića. S obzirom na rastuću potražnju za stručnjacima koji mogu zadovoljiti visoke standarde bezbjednosti i kvaliteta hrane, ovaj smjer pruža izuzetne perspektive zaposlenja i doprinosi održivom razvoju poljoprivredne i prehrambene industrije.

Hemijski i biotehniološki inženjering obuhvata hemijsko inženjerstvo i tehnologije koje se fokusiraju na razvoj procesa za proizvodnju hemikalija i farmaceutskih proizvoda, dok se ekologija i biologija u biotehnološkom inženjeringu koriste za rješavanje ekoloških problema i proizvodnju kroz biološke procese.